Comprimeren

Het woord van de dag is vandaag: Comprimeren. Wat houdt comprimeren in? Waarom raad je aan om te comprimeren? Wat zijn de voordelen van comprimeren? Verder sluit ik sluit af met een aantal praktische tips waarmee jij vandaag nog kan beginnen met comprimeren!

Wat houdt comprimeren in?

Comprimeren is het kleiner maken van een afbeelding. Heb je nieuwe foto’s gemaakt voor je website met je mobiele telefoon of spiegelreflex camera? Dan is de kans groot dat deze foto’s tussen de 1 en 5 MB zijn. Dit komt omdat de moderne devices tegenwoordig minimaal 10 megapixel camera’s hebben. 

Wat zijn de voordelen van comprimeren?

Oké, genoeg technische termen. Terug naar de bestandsgrootte van de afbeelding. Een foto van 5 MB op je website wordt in onze branche als “not done” beschouwd. De laadtijd van je pagina zal hier dusdanig onder lijden dat de bezoekerservaring verslechterd. Ook Google ziet dat de laadtijd van de pagina erg langzaam is en zal die “beboeten” met lagere posities op het relevante zoekwoord.

Comprimeer jij je afbeeldingen, dan kunnen deze van meer dan 5 MB ineens krimpen naar +/- 300KB dit komt zowel de bezoeker als Google ten goede. Dit terwijl de kwaliteit van je afbeelding hier niet onder lijd. Weinig argumenten om het niet te doen, toch?

Praktische tips

Als praktische tips wil ik je 2 dingen meegeven. De eerste tool is Google PageSpeed. Hiermee check je gemakkelijk de laadsnelheid van je pagina. Het doel hier is om een score tussen de 80 – 100 op desktop te behalen. Dat houdt in dat je website lekker snel laad. Hier vind je ook terug welke foto’s eventueel te groot zijn. Daarbij wordt meteen weergegeven hoeveel je kan besparen.

Ga je aan de slag met het comprimeren? Dan heb ik afhankelijk van het bestandstype 2 online tools voor je. Gratis en gemakkelijk te gebruiken. TinyJPG en TinyPNG. Zoek de tool maar eens op via Google. Met maximaal 20 afbeeldingen per keer is het gemakkelijk om in grote aantallen je afbeeldingen te comprimeren.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel je website gescand en de afbeeldingen gecomprimeerd? Laat me weten in de comments hoeveel je hebt kunnen besparen!

Interesse in wat wij van Markethinq voor jou kunnen betekenen? Kijk dan op onze website!