Het verschil tussen een technisch ontwerp en een functioneel ontwerp

Bij het ontwikkelen van een nieuwe website hoor je vaak termen als ’technisch ontwerp’ en ‘functioneel ontwerp’. Hoewel deze beide cruciaal zijn in het ontwikkelproces vervullen ze heel verschillende rollen. In deze blog gaan we dieper in op het verschil tussen een technisch ontwerp en een functioneel ontwerp, en leggen we uit waarom beide nodig zijn bij het bouwen van een nieuwe website.

Het functioneel ontwerp: wat de website moet kunnen

Een functioneel ontwerp focust zich op de vraag: “Wat moet de website doen?” Het beschrijft de functionaliteiten en features die de website moet hebben. Denk aan zoekfuncties, contactformulieren, gebruikersregistratie en inloggen en meer. Het functioneel ontwerp houdt ook rekening met de gebruikerservaring. Dus: hoe de gebruiker interacteert met de website en hoe de website reageert. Het doel van het functioneel ontwerp is om een blauwdruk te bieden van hoe de website zal werken vanuit het perspectief van de eindgebruiker.

Natuurlijk besteden we bij Developing heel veel tijd en aandacht aan het functioneel ontwerp van jouw nieuwe website. Dit is immers zeer belangrijk om je bezoekers te geven wat zij verwachten en nodig hebben. Met een goed functioneel ontwerp leg je het fundament voor een succesvolle website.

Het technisch ontwerp: hoe gaan we dit doen?

Net als een functioneel ontwerp kan het proces van een nieuwe site bouwen ook niet zonder technisch ontwerp. Het technisch ontwerp gaat namelijk verder waar het functioneel ontwerp stopt. Het gaat over de vraag: “Hoe gaan we dit bouwen?”

Het technisch ontwerp beschrijft de technologieën en technieken die zullen worden gebruikt om de website te bouwen en de functionaliteiten te implementeren die in het functioneel ontwerp zijn beschreven. Dit kan onder meer de keuze van de programmeertaal, het databasebeheersysteem, de server en hosting en beveiligingsmaatregelen omvatten. Het technisch ontwerp is in feite de ‘bouwtekening’ van de website, gezien vanuit het perspectief van de ontwikkelaar.

Voor jou als klant is het technisch ontwerp misschien ogenschijnlijk wat minder interessant. Het is echter ontzettend belangrijk. Jij wilt dat je website precies gaat doen wat we afspreken: met een goed technisch ontwerp zorgen wij hiervoor.

Maatwerk kan niet zonder deze ontwerpen

Laat je een website maken op basis van een template, dan komt het functioneel ontwerp vaak maar marginaal aan bod. Het technisch ontwerp vaak helemaal niet. Alles ligt immers al grotendeels vast. Developing hanteert maatwerk. Wij moeten dus wel goed en intensief nadenken over deze ontwerpen. Jouw website wordt namelijk op maat voor jou gemaakt. Door te investeren in een perfect functioneel en technisch ontwerp zorgen wij voor de perfecte website.

Het functioneel ontwerp helpt ervoor te zorgen dat de website voldoet aan jouw behoeften en verwachtingen én die van je gebruikers. Dankzij dit ontwerp wordt de website intuïtief en gebruiksvriendelijk. Het zorgt ervoor dat alle belangrijke functionaliteiten worden overwogen en gepland voordat de bouw begint, wat tijd en geld kan besparen door het minimaliseren van dure wijzigingen of toevoegingen later in het project.

Het technisch ontwerp, aan de andere kant, garandeert dat de website kan worden gebouwd op een manier die duurzaam, schaalbaar en veilig is. Het zorgt ervoor dat onze ontwikkelaars duidelijke richtlijnen hebben over welke technologieën en technieken ze moeten gebruiken, wat kan helpen om het ontwikkelingsproces efficiënter te maken en technische problemen te voorkomen.

Toe aan een nieuwe website?

Het eindresultaat is – mede dankzij deze twee ontwerpen – een perfecte nieuwe website. Ben je benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op. We wisselen graag met je van gedachten.