Wat is een API koppeling?

In deze blog geven wij je meer informatie over wat een API koppeling is.

Websites, apps en software hebben stuk voor stuk hun eigen functionaliteiten. In veel gevallen profiteer je ervan wanneer deze functionaliteiten aan elkaar worden gekoppeld. API koppelingen zorgen hiervoor. Een API koppeling kun je zien als een stuk code die programma’s in staat stelt om met elkaar te “praten”.

Wat is een API koppeling precies?

Een API (Application Programming Interface) is dus een stuk code. Deze bestaat uit regels en protocollen die softwaretoepassingen met elkaar laten communiceren. Het is een soort bemiddelaar die de taal van beide (of meerdere) applicaties spreekt. Hierdoor kunnen applicaties gegevens uitwisselen zonder dat ze elkaars taal spreken.

Hoe werkt dit in de praktijk?

In de praktijk werkt een goede API koppeling eigenlijk zonder dat je dit merkt. Om een voorbeeld te geven: stel je voor dat je een reisboeking app hebt die gebruikers in staat stelt om vluchten, hotels en autoverhuur te boeken vanuit één enkele interface (een enkele app). In plaats van zelf al deze diensten te beheren, kan jouw app gebruik maken van de API’s van luchtvaartmaatschappijen, hotelketens en autoverhuurbedrijven. Wanneer een gebruiker een vlucht zoekt, stuurt jouw app een verzoek naar de API van de luchtvaartmaatschappij. Die stuurt vervolgens de beschikbare vluchtinformatie terug. Dit alles gebeurt naadloos en de gebruiker ziet enkel de resultaten in de app.

De koppelingen zijn vaak onmisbaar

API-koppelingen zijn vaak essentieel voor het creëren van complete systemen. Ze stellen ontwikkelaars in staat om te bouwen op het werk van anderen, of om een reeks eigen applicaties te verbinden.

Hebben alle applicaties een API?

Niet alle applicaties hebben een API. Dat betekent dus dat er niet voor alle applicaties een API koppeling gebouwd kan worden. De meeste moderne applicaties en software bieden deze functionaliteit wel. Ontwikkelaars zijn zich er anno nu van bewust hoe belangrijk een API koppeling kan zijn voor gebruikers.

Er zijn verschillende API koppelingen

Elke API koppeling heeft weer andere functionaliteiten en mogelijkheden. Er zijn vier hoofdtypen API’s: Open of publieke API’s, partner API’s, interne of private API’s en samengestelde API’s.

Open of publieke API’s: Deze zijn toegankelijk voor iedereen en hebben weinig tot geen beperkingen. Deze API’s zijn vaak bedoeld om zo veel mogelijk mensen gebruik te kunnen laten maken van de functionaliteiten van de applicatie.

Partner API’s: Deze worden gedeeld met specifieke zakelijke partners. Ze zijn niet openbaar toegankelijk en vereisen specifieke rechten of licenties om te gebruiken.

Interne of private API’s: Deze worden gebruikt binnen een bedrijf. Ze helpen bij de integratie van verschillende interne systemen en diensten en worden meestal gebruikt om de efficiëntie en workflow te verbeteren.

Samengestelde API’s: Deze stellen ontwikkelaars in staat om meerdere endpoints of data-operaties in één enkele oproep te maken. Ze zijn bijzonder handig om de prestaties te verbeteren en de belasting van de server te verminderen.

Hoe werkt een API koppeling precies?

Een API koppeling zorgt ervoor dat er drie processen kunnen plaatsvinden: het verzenden van een verzoek, het verwerken van het verzoek en het retourneren van de respons.

Het verzenden van een verzoek: Een applicatie stuurt een verzoek naar een API om toegang te krijgen tot bepaalde informatie of functionaliteiten. Dit verzoek bevat details over wat de applicatie wil doen. Dankzij de API koppeling begrijpt de applicatie die het verzoek ontvangt wat de andere applicatie wil hebben.

Het verwerken van het verzoek: De applicatie die het verzoek ontvangt interpreteert het en voert de nodige acties uit. Dit kan bijvoorbeeld het ophalen van informatie uit een database zijn.

Het retourneren van de respons: De applicatie stuurt via de API koppeling een reactie terug naar de aanvragende applicatie. Deze reactie bevat de gevraagde gegevens of de status van het verzoek.

Developing bouwt API koppelingen op maat

Wij kunnen je helpen aan een API koppeling op maat. Wij bouwen exact de API koppelingen die ervoor zorgen dat jouw applicaties met elkaar communiceren op de manier die jij wilt. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken.