Hoe werkt een API?

Bij Developing bouwen wij API’s op maat. Misschien zegt deze term je niet zo veel. Dat is niet vreemd. API’s werken namelijk onopvallend. Ze zorgen ervoor dat je dingen kunt doen die je anders niet zou kunnen doen. Toch merk je niet dat hier een stuk op maat gemaakte code achter schuilgaat. Veel klanten van ons wisten vaak niet eens dat zij API’s nodig hadden totdat wij dit ter sprake brachten. Maar hoe werkt een API? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een API precies?

Een API, of Application Programming Interface, is een term die je misschien weleens hebt gehoord, Vooral als je te maken hebt met softwareontwikkeling of digitale technologie. Maar wat is een API precies? Een API is een stuk op maat gemaakte code. Deze code zorgt ervoor dat twee of meerdere applicaties die normaal gesproken los van elkaar werken met elkaar kunnen communiceren. Applicaties en software zijn in de basis vaak niet gemaakt om andere applicaties en software te kunnen begrijpen. Een API wordt als het ware tussen de applicaties die met elkaar moeten communiceren in geplaatst. De API vangt verzoeken van applicatie A op en stuurt deze naar applicatie B op een manier zodat applicatie B begrijpt wat applicatie A wil. Applicatie B voert dit verzoek vervolgens uit en de API koppeling zorgt weer voor de juiste aanlevering bij applicatie A.

Hoe een API werkt: een concreet voorbeeld

Hoe een API werkt in de praktijk is natuurlijk veel interessanter om te weten. Laten we daarom een voorbeeld geven en starten met een vergelijking. Stel je voor dat je in een restaurant bent. Je hebt een menu, de keuken die het eten bereidt, en de ober die je bestelling opneemt en het eten van de keuken naar je tafel brengt. In deze situatie is de API te vergelijken met de ober. Net zoals de ober de communicatie tussen jou en de keuken verzorgt zonder dat je zelf naar de keuken hoeft te gaan, zorgt de API voor de communicatie tussen verschillende softwaretoepassingen.

Ditzelfde restaurant kan gebruikmaken van API’s: bijvoorbeeld tussen het kassasysteem en de boekhoudsoftware. Aan het einde van de avond kunnen de gegevens uit de kassa (zoals de bestellingen en omzet) met behulp van een API koppeling worden overgebracht naar het boekhoudprogramma. Zo kunnen ze automatisch worden verwerkt zonder menselijke arbeid.

Hoe werkt een API in technisch opzicht?

Een API is een set regels en protocollen die bepaalt hoe softwarecomponenten met elkaar moeten communiceren. Het fungeert dus als een ‘brug’ tussen verschillende softwaretoepassingen, waardoor ze gegevens kunnen uitwisselen en samen kunnen werken. Dit werkt zelfs als ze zijn geschreven in verschillende programmeertalen of op verschillende platforms draaien.

Waarom zijn API’s handig?

API’s zijn handig omdat ze functionaliteiten toevoegen waarmee je sneller en efficiënter kunt werken. Stel je voor dat je een app ontwikkelt die weersvoorspellingen geeft. Je zou kunnen proberen om je eigen weerdata te verzamelen, maar dat zou zeer complex en tijdrovend zijn. In plaats daarvan kun je gebruikmaken van de API van een bestaande weerdienst. Deze API stelt je in staat om verzoeken te sturen naar de weerdienst (bijvoorbeeld: “wat is de huidige temperatuur in Amsterdam?”), en de weerdienst stuurt je vervolgens de gevraagde gegevens terug.

Dit alles gebeurt op een gestandaardiseerde en veilige manier, zoals bepaald door de API. De API zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde verzoeken worden verwerkt, en dat de gegevens op de juiste manier worden gepresenteerd zodat je applicaties ze kunnen begrijpen en gebruiken.

API’s werken met koppelingen

API’s zijn overal om ons heen in de digitale wereld. Ze maken het mogelijk voor onze apps en apparaten om met elkaar te communiceren en samen te werken, en ze maken het leven van ontwikkelaars een stuk makkelijker door hen in staat te stellen om te bouwen op het werk van anderen. Met onze maatwerk API koppelingen kunnen wij ook voor jou het werk eenvoudiger maken.

Heb jij applicaties die je aan elkaar zou willen koppelen? Wellicht is dat mogelijk. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.