“Van meer dan 300KB naar 3,4KB”
Met een SVG bestand geëxporteerd uit Adobe illustrator is de bestandsgrootte erg klein. Zo is het logo bovenaan onze website slechts 3,4 KB groot. Dit is als SVG. Toen wij een .PNG bestand zouden hebben geëxporteerd uit Adobe Photoshop moet je rekenen op +/- 300 KB. Houdt hierbij in gedachte dat het hier om exact dezelfde afbeelding gaat.
Een snelle en gemakkelijke besparing dus. Helaas is dit alleen toepasbaar op illustraties en niet op afbeeldingen. Maak jij dus veel gebruik van illustraties, icoontjes en of logo’s op je website is het interessant om deze te vervangen met SVG bestanden.
Nog meer voordelen?
Is de besparing in grootte dan het enige voordeel? Nee, een ander voordeel van SVG is dat het onbeperkt schaalbaar is. Een SVG bestand is namelijk niet opgebouwd uit pixels. Deze zorgen bij inzoomen of uitvergroten voor kartelrandjes en onscherpte. Een SVG bestand bestaat enkel uit lijnen. Deze herberekenen zichzelf op het moment dat er wordt ingezoomd of dat het bestand groot wordt weergegeven. Zo blijft een SVG afbeelding altijd haarscherp.
Om terug te komen op de grootte van het bestand. Dit biedt vooral bij online gebruik een extra bijkomend voordeel. De grootte van je pagina wordt aanzienlijk kleiner. Hierdoor is je pagina sneller geladen in de browser. Dit is niet alleen prettig voor de bezoeker maar ook Google is hier fan van! Een van de meer dan 200 factoren voor je uiteindelijke posities in de zoekresultaten is namelijk de laadtijd van je pagina.
2, wat..? 3 vliegen in 1 klap!
Ben jij nou naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat jij op jouw site kan vervangen vervangen met een SVG bestand? Neem contact met ons op!
Ik vertel je er graag meer over!
Geschreven door
Sven van den Berg